“Már több, mint 2 hónapja (december 6-án) lezárult a Hungaricool termékverseny nevezési szakasza. Neves közreműködők, mint például Fördős Zé segítségével lezajlott a zsűrizés is, de az INTERSPARokban csak a korábbi évadok termékeit láthatjuk. Hol vannak az idei győztesek?”

Mivel ezeket a kérdéseket mostanában többen is feltették nekünk, itt az idő, hogy válaszoljunk!

A Hungaricool most kicsit olyan, mint egy búvópatak: általában a felszínen folyik, vannak nagyon látványos részei, de időnként láthatatlanul, a felszín alatt folytatja útját.

Kicsit konkrétabban: A Hungaricool zsűrije a rekordmennyiségű pályázó közül kiválasztotta a legjobb 20 vállalkozást/terméket. Végső helyezett csak 10 lesz, az ő termékeik kerülnek fel az INTERSPAR áruházak polcaira, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint éppen a mostani szakaszban jelentős a lemorzsolódás, vagyis a verseny végére jó esetben is csak a tervezett létszám marad.

Kemény munka a háttérben

Ahogy azt már nevezési szakaszban is megírtuk, ahhoz, hogy valaki megnyerje a Hungaricool versenyt, nem elég egy (vagy több) kitűnő termékkel rendelkeznie. (Ahogy mondani szokás: minőségi termék a “szükséges, de nem elégséges feltétel”.) Bár a SPAR egy előszűrést már a zsűrizés előtt is elvégzett, a 20 kiválasztott cég / termék alaposabb vizsgálatára most kerül sor. A szervezők és a versenyzők közös célja ugyanis, hogy a győztesek tartósan sikeresek legyenek, ne csak a piacra kerüljenek, de ott is maradjanak.

Akkor hát nézzük csak, mi is történik most:

Pénzügyi átvilágítás

Egy zsűrizéshez szükséges mintát sem könnyű legyártani, de az INTERSPAR hálózatot folyamatosan termékekkel ellátni sokkal nagyobb feladat. Ennek feltétele (egyebek mellett) a pénzügyi stabilitás. A K&H szakemberei ezért alaposan átvilágítják a 20 céget. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy megvizsgálják a cég eddigi működésének pénzügyi eredményeit, valamint, hogy a fizetési kötelezettségeinek időben eleget tud-e tenni, nincs-e lejárt köztartozása.Ellenőrzik azt is, hogy a cég vezetőiről, tulajdonosairól nincs-e negatív információ a nyilvánosan elérhető céginformációs adatbázisokban, illetve alapvető feltétel, hogy a vállalkozás nem lehet felszámolás, végelszámolás vagy csődeljárás alatt. Az átvilágítás alapján egy elemzés születik, aminek jelentős hatása lesz a folytatásra, és a szintlépéshez nyújtott finanszírozásra is.

Minőségellenőrzés

Az élelmiszerbiztonsági hatóság előírásai mellett a SPAR is nagyon szigorú feltételeket támaszt a forgalmazott élelmiszerekkel szemben. Nem elég, hogy a zsűrizett termék megfelelt ezeknek az elvárásoknak, biztosnak kell lennünk abban is, hogy a kiválasztott győztes folyamatosan, bármikor képes hozni ezt a szintet.

A SPAR ellenőrei valamennyi cégnél a helyszínen ellenőrzik a gyártás körülményeit, a használt gépeket, eszközöket, a gyártási folyamatokat. Itt érthetően nagy a szigor, csak a tökéletes minőség fogadható el. A minőségügyi audit végén születik egy ajánlás a SPAR részéről, hogy miken kell javítani, változtatni, hogy bekerülhessen a cég a beszállítók közé. A korábbi évek tapasztalatai szerint itt néhány, egyébként izgalmas terméket előállító vállalkozás kiesik, mert nem tudják véghezvinni a megfogalmazott fejlesztési javaslatokat. Ők a dobogóra ugyan nem kerülnek fel, de számunkra is nagyon értékes ez a tapasztalat. A feltárt hibák kijavításával ugyanis jobb eséllyel indulnak a piaci versenyben, vagy akár a következő Hungaricool versenyen.

Van, ami még javítható

Az átvilágításoknak célja az is, hogy afelmerülő kisebb hiányosságokat feltárja, amelyek gyorsan, viszonylag egyszerűen kijavíthatók, így a vállalkozók még versenyben maradnak. Ezekkel a javításokkal mindenki nyer.

Tárgyalások - a végső “megmérettetés”

Ha egy vállalkozás valamennyi átvilágításon sikeresen átesett, jöhet az utolsó megmérettetés, a tárgyalás. Itt a középpontban az árazás áll: meg kell találni azt az árat, ami a vállalkozásnak is megfelelő, fedezi a gyártási költségeket és kellő hasznot is hajt, illetve a kiskereskedelmi árrést is beszámítva a SPAR tapasztalt szakemberei is eladhatónak tartanak. Fontos témák még ezeknek a végső tárgyalásoknak a szállítás ütemezése és a csomagolás is. Ha mindenben sikerült megegyezni, jöhet a szerződés, ami természetesen nem egyszerűen egy formális aláírás, hanem egy több oldalas beszállítói szerződés aláírását jelenti, melyre mindkét fél részéről jogászi munkára is szükség van

Sok tennivaló? Igen! Azt hisszük, a leírtak után érthető, hogy miért nincsenek még az új Hungaricool termékek az áruházainkban. Egy kis türelmet kérünk, addig is elmondhatjuk, nagyon erős a felhozatal, érdemes várni!